Wednesday, 27 May 2015

Jangan ganggu, biar generasi baru tadbir negara, Najib beritahu Dr M.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menegaskan yang beliau dilantik Umno
dan dipilih rakyat untuk memimpin mereka, dan tiba masanya Dr Mahathir membenarkan
generasi berikutnya mentadbir negara. – Gambar fail The Malaysian Insider, 27 Mei, 2015.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini menggunakan laman webnya sekali lagi, kali kedua dalam 10 hari, menjawab tuduhan Tun Dr Mahathir Mohamad, mengatakan kebanyakan tuduhan yang dilemparkan terhadapnya "tidak adil dan mengelirukan."

Sambil menegaskan beliau menerima kritikan dengan "fikiran terbuka," Najib juga meminta bekas perdana menteri itu berundur, mengatakan walaupun pemimpin yang lebih tua harus dihormati, tiba masanya mereka membenarkan generasi berikutnya mentadbir negara.
"Malaysia ialah sebuah demokrasi. Saya dilantik oleh Umno, dan oleh rakyat negara ini, untuk memimpin mereka.
"Oleh itu, saya mempunyai mandat mereka dan saya bertanggungjawab kepada parti dan rakyat, bukan kepada mana-mana individu," kata Najib dalam blognya www.najibrazak.com.
"Pada pilihan raya umum dan pemilihan parti akan datang, parti dan rakyat boleh menjalankan hak demokrasi mereka menerusi peti undi.
"Tambahan pula, banyak daripada kritikan Tun itu tidak adil atau mengelirukan."
Menulis menggunakan kata-kata yang agak keras menjawab tuduhan Dr Mahathir terhadapnya, Najib berkata bekas perdana menteri itu hendaklah menyiasat terlebih dahulu sama ada apa yang didengarnya dari orang di sekelilingnya adalah benar sebelum bercakap mengenainya.
"Dia pun tahu, banyak dakwaan mengenai apa yang berlaku di bawah pentadbiran beliau. Dan selalunya jawapan Tun ialah: 'Mana buktinya?' Dia sepatutnya buat begitu juga kepada apa yang didengarinya."
Najib menyenaraikan beberapa tuduhan Dr Mahathir yang dilemparkan terhadapnya dan pentadbirannya, termasuk cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang dikritik hebat, pembelian cincin berjuta ringgit yang dikatakan dibuat isterinya (Datin Seri Rosmah Mansor), pembelian jet kerajaan dan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Mengenai bantahan Dr Mahathir terhadap GST, Najib berkata, idea mengenai cukai penggunaan itu pertama kali diilhamkan semasa pentadbiran Dr Mahathir.
Katanya, pakar ekonomi bersetuju kerajaan perlu memperluaskan asas cukai, sambil menambah, pendapatan daripada GST akan digunakan untuk kebajikan rakyat.
Najib juga membidas Dr Mahathir kerana mengulangi "khabar angin berniat jahat" tentang isteri dan keluarganya.
Dr Mahathir, katanya, sewenang-wenangnya memuntahkan semula tuduhan palsu dimulakan pembangkang pada pilihan raya umum lalu yang Rosmah membeli cincin berharga RM24 juta.
Khabar angin itu, kata Najib, satu pembohongan, sambil menegaskan syarikat yang memiliki cincin itu turut menjelaskan Rosmah tidak pernah membeli cincin itu.
"Sesuatu yang dikesali seseorang pada kedudukan Tun menghebahkan fitnah sebegitu."
Mengenai pembelian jet kerajaan yang baru, Najib berkata, Yang di-Pertuan Agong merupakan orang pertama menggunakan pesawat itu untuk pergi ke Langkawi.
Dr Mahathir sebelum ini menggelar Najib seorang pembohong, dengan mendakwa Agong tidak menggunakan pesawat itu.
Najib juga menyatakan Dr Mahathir menggunakan "cabaran" dihadapi 1MDB untuk menyerangnya, sedangkan sesetengahnya tidak berasaskan kebenaran.
"Memang benar 1MDB menghadapi cabaran, tetapi tidak pada tahap yang didakwa. Contohnya, dakwaan Tun yang saya bertanggungjawab atas kerugian sebanyak RM42 bilion pada penyata kewangan 1MDB," kata Najib.
"Ia sebenarnya fakta yang sengaja diputarbelit kerana 1MDB tidak membuat kerugian sebanyak jumlah itu. Ia  merupakan jumlah keseluruhan hutangnya; hutang yang jauh lebih rendah dari aset syarikat sebanyak RM51 bilion, sebagaimana diaudit dan disahkan Deloitte. Kebanyakan syarikat besar di seluruh dunia mempunyai tahap hutang yang tinggi, tidak ada apa yang luar biasa mengenainya."
Najib juga menafikan dakwaan Dr Mahathir yang beliau mengelak menjawab isu berhubung 1MDB.
Sebaliknya, katanya, beliau melakukan lebih dari itu dengan mengarahkan ketua audit negara menyemak akaun 1MDB dan mengemukakan hasilnya kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).
Najib yang ketika ini berdepan saat paling getir dalam kerjayanya berkata, kemajuan yang dibuatnya sepanjang pentadbirannya 6 tahun lalu diketepikan begitu sahaja disebabkan "tuduhan dan pembohongan", yang asalnya dimulakan pembangkang.
"Kebanyakan dari apa yang Tun katakan tiada objektiviti dan terang-terangan salah. Soalan yang perlu ditanya – apakah motivasi Tun dalam memilih saat ini untuk memuntahkan segala cemuhan yang dibuat pembangkang yang sebelum ini beliau sendiri tuduh sebagai pendusta?"
Najib diserang bertubi-tubi Dr Mahathir berhubung pelbagai dasar kerajaan. Gesaan Dr Mahathir supaya Najib meletak jawatan menguji perpaduan dalam Umno, apabila beberapa pemimpin parti mendesak Najib menjelaskan tuduhan yang dilontarkan terhadapnya.
Najib berkata hari ini, beliau menyokong Dr Mahathir sebelum ini ketika "susah dan senang," kerana beliau percaya perpaduan dalam Umno adalah pra-syarat untuk bekerja bersama untuk rakyat.
"Salah bagi Tun dan mana-mana anggota parti melemahkan kepimpinan parti hari ini hanya kerana kehendak peribadi mereka tidak dipenuhi. Kepentingan rakyat dan parti jauh lebih penting daripada mana-mana individu," kata Najib. – 27 Mei, 2015.

Popular Posts